Herdenkingskalender

Film Krieg am Niederrhein: het zinderende Rijnlandoffensief

5 februari 2015 - 14.00 - Groesbeek

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 vertoont in februari en maart 2015 een reeks filmvoorstellingen van de klassieker 'Krieg am Niederrhein'. Dit jaar is het precies 70 jaar geleden dat het Rijnlandoffensief van start ging: de grootscheepse aanval van de geallieerden op het Rijnland vanuit het Nederlands-Duitse grensgebied. Van de start van Operatie Veritable op 8 februari 1945 tot en met de oversteek van de Rijn op 23/24 maart 1945.

Omschrijving

De nog in prima staat verkerende Duitse film ‘Krieg am Niederrhein’, aangevuld met beelden van geallieerde oorlogscorrespondenten, verbeeldt op zinderende wijze de aanval op het Rijnland, waarbij volgens de laatste gegevens 500.000 geal­lieerde soldaten het op 8 februari 1945 opnamen tegen de Duitse verdediging. In zes weken tijd groeide dit aantal uit tot een geallieerde troepenmacht van meer dan 1 miljoen soldaten. De Wehrmacht was uiteindelijk kansloos en daarmee viel de beslissing aan het Duitse Westfront. De strijd om de Niederrhein past zonder enige twijfel in het rijtje van Arnhem, Stalingrad en Normandië. Lange tijd is deze slag door zowel de oudere generaties Duitse als Nederlandse historici vergeten; in Nederland onder andere door het primaat van de hongerwinter, in Duitsland door de aandacht voor het Oostfront en Berlijn.


Inmiddels weten we door onderzoek van jonge historici veel beter. Nooit eerder werd vanaf Nederlands grondgebied een offensief ingezet van zulk een omvang. Onvoorstelbare hoeveelheden manschappen, voertuigen, munitie, brandstof en voedsel werden in het gebied geperst. Het gebied werd spil- en draaipunt aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. 'Er is geen plek op God’s aarde buiten Stalingrad die zo verschroeid is', schreef de Britse historicus George Blake. Hier trok de oorlog alle registers open: invasie, trommelvuur, man tot man gevechten, tankslagen, bombardementen, amfibische operaties en luchtlandingen. Records werden gebroken. De balans: 25.000 Britten, Canadezen en Amerikanen verloren het leven of waren gewond geraakt. De verliezen aan Duitse kant worden geschat op meer dan 60.000 man.


In de film worden ook de enorme gevolgen voor de Neder­landse en Duitse burgerbevolking en de verwoestingen van de Nieder­rhein ­zichtbaar: onder andere de ravages in het platgebombardeerde Kleve, Emmerich en Wesel, de verwoestingen in Brabant, het Rijk van Nijmegen en in de gehele grensstreek van Gelderland en Noord-Limburg. De film wordt vertoond in de comfortabele bioscoopzaal van het museum, waar de authentieke stoelen staan van de voormalige Scalabioscoop die begin jaren ’50 in Nijmegen werd gebouwd. Een korte lezing van ca. 15 minuten gaat aan elke filmvertoning vooraf. De film duurt ruim 2 uur.

Algemeen
. Voorafgaand aan alle voorstellingen en in de pauze is het museumcafé geopend.
. Aan elke voorstelling gaat een korte historische inleiding vooraf.
. Film is Duitstalig en niet ondertiteld.
. Reserveren noodzakelijk

Ook te zien op 8, 10, 12, 19, 22, 24 en 26 februari 2015 en 1, 3, 5, 8, 10, 12, 15, 17, 19 en 22 maart 2015.
Op zondagen en donderdagen om 14.00 uur, op dinsdagen om 19.30 uur.

Evenementdetails