Herdenkingskalender

Duits lijntje, spoorlijn in oorlogstijd

Van 1 februari tot 31 maart - Gennep

Het Duits lijntje was een onderdeel van de kortste spoorverbinding tussen Londen en Berlijn. In Gennep waren het hoofdkantoor en de werkplaatsen gelegen. Het speelde bij het begin en einde van WO II een belangrijke rol. Op 10 mei kwam de Gennepse Maasbrug via list en bedrog in Duitse handen. Alle overige Limburgse Maasbruggen waren de lucht in gevlogen. Enorme hoeveelheden wapens gingen de Maas over naar het Front. In febr. 1945 gebeurde het omgekeerde. De Britten bouwden de spoorbrug weer op. Tevens werd hier de langste Baileybrug uit WOII gebouwd. Enorme hoeveelheden wapens en manschappen van de geallieerden gingen naar het front.

Omschrijving

In de bibliotheek is Spoorstad Gennep nagebouwd. De reusachtige spoorbaan is 12 mtr. lang! Via een unieke collectie foto’s komt de bijzondere oorlogshistorie van het Duits lijntje weer tot leven. Vanaf bezoekerscentrum Masrtinustoren kan men de Pantsertreinroute fietsen. Zie filmtrailer. De route kan men gratis downloaden
Miniatuurspoorstad Gennep: http://youtu.be/4pQGQPdKmF8%20
De Pantsertreinroute: http://youtu.be/VQRTTwBZ2MM

Video

Evenementdetails