Herdenkingskalender

Bevrijdingskinderen

Van 28 juli tot 28 juli - 10.00 - 17.00 - Arnhem (Schaarsbergen)

Het Arnhems Oorlogs Museum in Schaarsbergen heeft de hand weten te leggen op een expositie van 14 drieluiks panelen die weergeven foto's van geallieerden, vrouwen en kinderen. Deze kinderen, die nu rond de zeventig zijn, geven een beeld weer van de prille liefde die tijdens de oorlogsdagen ontstonden waardoor duizenden meisjes zwanger raakten. Velen van hen zijn nooit te weten gekomen wie hun vader was.

Omschrijving

Het Arnhems Oorlogs Museum in Schaarsbergen heeft de hand weten te leggen op een expositie van 14 drieluiks panelen die weergeven foto's van geallieerden, vrouwen en kinderen. Deze kinderen, die nu rond de zeventig zijn, geven een beeld weer van de prille liefde die tijdens de oorlogsdagen ontstonden waardoor duizenden meisjes zwanger raakten. Velen van hen zijn nooit te weten gekomen wie hun vader was. Dit omdat de moeder het verzweeg dat haar kind van een geallieerde was. Op een van de panelen staat vermeld dat deze vrouw op haar 58e jaar op het sterfbed van haar moeder te horen kreeg dat zij een kind was van een geallieerde. Over deze moeders werd zelfs een lied gemaakt door Albert de Booy "Trees heeft een Canadees". Ondanks deze song wist naoorlogs Nederland geen raad met deze enorme schande. Zwangerschappen werden doodgezwegen, meisjes werden naar kloosters gestuurd, illegale abortussen werden uitgevoerd en kinderen werden door opa en oma opgevoed of ter adoptie aangeboden.

Evenementdetails