Herdenkingskalender

Tentoonstelling ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’

Van 25 april tot 8 maart - 10.00 - Oosterbeek

In september 1944, na de Slag om Arnhem, beveelt het Duitse opperbevelhebber de complete evacuatie van de bevolking van Arnhem en omstreken. De tentoonstelling ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’, vanaf 25 april 2014 in het Airborne Museum, vertelt het ingrijpende verhaal van deze vluchtelingen en hun belevenissen tijdens de evacuatie, de bevrijding elders in mei 1945 en hun terugkeer huiswaarts in de periode erna.

Omschrijving

De tentoonstelling gaat over de indrukwekkende herinneringen van burgers uit Arnhem en omgeving die na de Slag om Arnhem van de ene op andere dag huis en haard moesten verlaten. De bezoeker wordt door de tentoonstelling geleid aan de hand van de zeer persoonlijke verhalen van de evacués, die veelal pas na meer dan acht maanden in hun vaak verwoeste en/of geplunderde huizen terugkeerden. Zij kijken terug op die vaak vormende periode van hun leven; het gedwongen vertrek, het verblijf elders en de wederopbouw van hun verwoeste leefomgeving.

'Van Huis en Haard - Airborne Memories'
In september 1944, na de Slag om Arnhem, beveelt het Duitse opperbevel de complete evacuatie van de bevolking van Arnhem en omstreken. In totaal verlaten meer dan 150.000 burgers huis en haard. Grote groepen vluchtelingen gaan op weg, bepakt en bezakt, meestal lopend met de fiets aan de hand. De meesten vinden tijdelijk onderdak bij boeren in de omgeving. Anderen trekken verder, zelfs tot in Friesland aan toe.

Van 25 april 2014 tot 8 maart 2015
De tentoonstelling vertelt het ingrijpende verhaal van deze vluchtelingen en hun belevenissen tijdens de evacuatie, de bevrijding elders in mei 1945 en hun terugkeer. Hoe houden zij zich staande tijdens het maandenlange verblijf ver van huis? Wat treffen ze aan bij terugkeer? En hoe pakken ze het leven weer op?

'Airborne Memories - De Verhalenstoel': ooggetuigen vertellen
Ooggetuigen aan de Slag om Arnhem vertellen live hún verhaal in het Airborne Museum. Houd onze website en sociale media in de gaten als je een keer aanwezig wilt zijn bij ‘De Verhalenstoel’.

Maak je eigen strip met ooggetuigen Jopy en Henk in de hoofdrol
Speciaal voor onze jonge bezoekers is er het Kinderverhalenspoor, waar je je eigen stripverhaal maakt. Jopy en Henk, twee ooggetuigen van de Slag om Arnhem en de evacuatie. Zij waren toen nog maar 11 en 13 jaar. Met Jopy en Henk als gids en verteller maak je van alles mee. Heb jij wel eens op een hooibaal geslapen? Kom en ervaar hoe dat voelt. Maar het gaat ook over de angstige momenten in de vlucht, het vast proberen te houden aan het normale leven en de thuiskomst in de verlaten stad. Na afloop krijg je een aandenken mee naar huis. Geschikt voor kinderen in de leeftijd van 7 tot 13 jaar.

Evacué Jopy Brouwer, nu 80 jaar:
‘De oorlogservaringen hebben me geleerd de dingen te nemen zoals ze zijn. Veiligheid, eten en drinken zijn niet vanzelfsprekend. Dat heb ik ook mijn kinderen meegegeven. Ik ben dankbaar voor wat ik heb, en help graag andere mensen die in nood verkeren. Zo heb ik via de kerk contact gekregen met een asielzoekster. Ik ben nu peetoma van haar dochtertje.’

Prijsinformatie
Vanaf €4,00 tot €8,50
Bezoek met museumkaart is gratis

Evenementdetails